Трудове навчання

Дата.20.05
Тема. Виготовлення виробів об'ємної форми на основі конуса.

       — Розгляньте вироби. На основі якого геометричного тіла вони зроблені?
— Які матеріали потрібні для їх виготовлення та оздоблення?
      
1. Придумайте, яку іграшку на основі конуса ви хочете зробити.
2. Складіть план її виготовлення та доберіть необхідні матеріали для оздоблення.
3. На зворотному боці картону накресліть розгортку конуса.
4. Виріжте її, з’єднайте за допомогою клапанів.
5. Доповніть необхідними деталями.

                           Виконані завдання надіслати у вайбер-групу
Дата. 29.04.-06.05.-13.05 2020.

ТемаВИГОТОВЛЕННЯ Й ОЗДОБЛЕННЯ ВИРОБІВ ОБ'ЄМНОЇ ФОРМИ  з коробок, упаковок та самостійно виготовлених об'ємних деталей на основі циліндра або конуса.
1.
НУШ. Вчимо геометричні фігури. Презентація "Розпізнавання плоских ...Картки розрізні геометричні фігури об'ємні "кн хата", цена 15 грн ...
Пластикові пляшки – ідеальний варіант для творчості. Універсальна форма дозволяє копіювати окремі частини тварин. Дотримання пропорцій сприяє застосування ємностей різних обсягів. При необхідності, пластикова пляшка легко перетворюється в прямий лист, який задіяний в подальшому процесі оформлення іграшки.
Надати виробу завершеного вигляду допомагає декоративне оздоблення. Найбільш поширені способи декорування іграшок на основі пластикових пляшок – фарбування або покриття пап’є-маше.Одна і та ж форма, взята за основу, при майстерному розфарбовуванні може перетворитися в різних тварин. Наприклад, дуже легко зробити забавну іграшку з двох денець пластикових пляшок, які склеєні між собою клеєм або з’єднані скотчем. Висота вироби варіюється. Додати пустотливі очі і лапки – готова жаба. Причому головний убір кардинально змінює образ. Якщо зробити корону – отримаєте казкову царівну жабу, а кепка з пробки перетворить іграшку в забавного пустуна.
Трохи фантазії з пластиковими пляшками – і в арсеналі милі пінгвіни, чарівності яким додадуть бубони і шарфики.
Игрушка робот из пробок от пластиковых бутылок» — карточка ...
.
Навіть пробки від пластикових пляшок можуть стати основою іграшки.
 Приклад – оригінальний робот. Деталі нанизані на міцну дріт, в результаті чого не статична, а може рухатися . 
2.Проглнянь відео і зроби свою іграшку. 
Порадуй і нас, виславши фото на Вайбер.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=545&v=J2jRgIkSYEA&feature=emb_logo


Дата. 22.04.
Тема. САМООБСЛУГОВУВАННЯ. ОДЯГ ТА ВЗУТТЯ. ПРИШИВАННЯ ҐУДЗИКІВ
1.Цікаво знати!
Пізніше, коли людина стала мисливцем, вона почала виготовляти одяг зі шкур убитих тварин і з риб’ячої шкіри. Не менш «екзотичною» була також сировина для виробництва головних уборів: видовбаний гарбуз, шкаралупа кокосових горіхів, панцир черепахи і т. ін.
Таким чином, доісторичні люди могли використовувати лише ті матеріали, що давала сама природа і які майже не вимагали обробки. Природно, такий одяг був дуже примітивним. У цей період людської цивілізації костюм виконував лише роль захисної оболонки тіла людини від різних впливів агресивного навколишнього середовища.
Коли давній людині доводилося долати гострі камені, вона зрозуміла, що їй треба щось надягати на ноги, щоб захистити їх. Тому перше взуття, яке винайшла людина (можливо, це були сандалі), було виготовлене з трави, смужок шкіри або плоских шматочків дерева. Людина прикріпляла їх до підошов ніг мотузкою, а кінці замотувала навколо кісточок. Звісно, в холодних країнах сандалі не захищали ноги від морозу, тому до них прикріпляли інші матеріали: сандалі перетворилися на черевики.
Першими, хто почав широко використовувати черевики, були єгиптяни. Підошву виготовляли зі шкіри або папірусу, які прив’язували до ступні двома ременями. Щоб захистити великий палець, носок черевика загинали догори.
Римляни пішли ще далі й винайшли босоніжки. У них були щілини з боків і ремінці, зав’язані у центрі.
У більш холодних країнах незалежно один від одного люди почали створювати тепле взуття. Іноді вони носили мішечки, підбиті травою і прив’язані до ніг. Згодом ескімоси й індіанці винайшли на їх основі мокасини.
А взуття, що нагадує сучасне, винайшли хрестоносці, що ходили у тривалі походи. Для того щоб захистити ноги, їм були потрібні черевики, що служили б протягом довгого часу. Згодом шкіряні черевики надзвичайної краси з’явилися у Франції, Італії та Англії.

У дощ, коли на вулиці бруд, ми одягаємо гумові чоботи. Коли біжать струмки, з’являються проталини, ми одягаємо чоботи, кросівки, черевики. Вдома ми ходимо у капцях. Кожного разу, збираючись гуляти або до школи, ми надягаємо підходящу пару взуття.
2.Культура зовнішнього вигляду
1) Костюм, взуття повинні бути завжди чистими, штани, сорочка, сукня — добре випрасуваними.
2) Перед тим, як одягнути костюм, плаття, перевір, у якому вони стані, чи не відірвані ґудзики, петлі, вішалки.
3) У кишені завжди має бути чистий носовичок.
4) Виходячи з дому, подивись у дзеркало і перевір, чи все на тобі виглядає так, як треба.
5) Заходячи до школи, в театр, у гості, зніми головний убір, поправ костюм, пригладь волосся.
6) Не розкидуй по кімнаті зняті речі, акуратно складай їх, якщо щось відірвалося, приший.
7) Костюм одягай відповідно до заняття: на урок — форму, для роботи у майстернях, на пришкільній ділянці — комбінезон чи робочий одяг, на спортивні заняття — спортивний костюм, у театр, у гості — святковий одяг.
8) Форма не передбачає жодних прикрас: брошок, медальйонів, намиста. Пам’ятай: привабливою людину роблять не дорогі речі та прикраси, а чистота й охайність3.Проглянь відео "Корисні підказки Зустрічають за одежею"
4. ПРАКТИЧНА РОБОТА  
Правила користування голкою 
1) Голку тримай тільки з протягнутою ниткою в гольнику або футлярі.
2) Не вколюй голку в свій одяг.
3) Не бери голку до рота.
4) Запасні голки зберігай у футлярі або гольнику.
5) Не використовуй голку замість булавки.
6) Під час зшивання цупких матеріалів (шкіра, штучне хутро, картон) попередньо в місці зшивання зроби отвори шилом.

7) Під час шиття користуйся наперстком. 
5.Приший декілька гудзиків з чотирьма отворами.https://www.youtube.com/watch?v=-M8WQH1uBz0
Пересилайте фотографії робіт.

Дата: 20.03.2020
Тема уроку: Декорування виробів. Писанка як один із символів України. Писанка - витинанка
Хід уроку
1.Цікаво знати!
Писанка — яйце, декороване традиційними символами, які намальовані за допомогою воску й барвників.
Цей вид мистецтва поширений у багатьох народів світу. З писанками і фарбованими яйцями (крашанками) пов’язані безліч легенд, повір’їв, переказів, звичаїв, традицій, обрядів, які виникли ще за часів язицтва, видозмінювалися, а з прийняттям християнства набули нової якості — пов’язаної з дійством освячення паски під час найголовнішого християнського свята — Великодня. Звідси й їхня назва — «великодні яйця».
В уявленнях багатьох народів яйце втілювало джерело життя і всього Всесвіту.
Стародавні перси, індіанці, візантійці, а також древні греки та римляни вважали, що Всесвіт виник з яйця. Стародавні індо-іранські легенди теж це підтверджують. Предки слов’ян називали розписані яєчка «красними яєчками».
Українська писанка є шедевром декоративно-ужиткового мистецтва.Виготовляють писанки окремі люди, оскільки ця праця копітка, вимагає терпіння, зосередженості, а також знань символів, які зображуються на пташиних яйцях.
При розкопках у Львові в 2013 році археологи знайшли писанку на гусячому яйці. На ній зображено символ “вужик”. Вік знахідки — 500 років, писанку розписали в козацькі часи. На сьогодні — це найдавніша писанка України.
2.Ознайомлення із способами декоруваннявиробів.
                                    СИМВОЛИ НА ПИСАНКАХ
    Кожен намальований на писаночці символ щось означав: один благополуччя, інший родинний затишок, ще якийсь народження дитини чи хороший урожай цього року. Усі писанки створювалися з побажанням добра і з чистою душею. Вони були своєрідним оберегом у хаті, тому їх намагалися зберегти до наступної весни. Малюючи його, минулі покоління залишали символічний текст, який оберігав від хвороби, допомагав у нещасті, захищав від злого ока.
 Проглянь  презентації
• Коло, зірка, триніг — знаки Сонця.
• Хрести — знак бога Землі, чотири сторони світу, рух сонця по небу.
• Кривулька — вода, вічність.
• Безконечник — символ безмежності, безсмертя, хвилі життя.
• Сосонка — знак земної рослинності.
• Птахи, баранці, олені, коні — небесні посланці.
— Колір, який використовується при оздобленні пасхального яйця, теж має своє значення.
• Червоний — радість.
• Синій — колір води, побажання гарного врожаю.
• Зелений — життя, побажання здоров’я.
3.  Виготовлення аплікації за інструкцією
1.За шаблоном або самостійно виріжте симетричну силуетну форму майбутньої писанки.
    2. Складіть її навпіл кольором всередину.
    3. Нанесіть олівцем візерунок від ліній згину. При цьому пам’ятайте, що згини ви можете              роботи в різних напрямках: по вертикалі, по горизонталі, по діагоналі.
    4. Зробіть вирізи за наміченими лініями.
    5. Ажурні вирізи можна робити лише від згинів, не торкаючись при цьому країв.
    6. Доберіть контрастний до писанки картон-основу.
    7. Змастіть писанку клеєм та приклейте на основу.
    8. Готову аплікацію покладіть під прес
ПІДСУМОК УРОКУ
— Кожна людина в душі художник, але не кожна вміє застосувати свої художні здібності в житті. Тож вчіться створювати красу власноруч! 
 Пересилайте фотографії робіт.

    Дата: 25.03.2020
    Тема уроку:  Декорування писанок
    Хід
    1.Проглянте відео 
    2.Вибери техніку декорування яєць.
    3.Задекоруй яйце
 Пересилайте фотографії робіт.


Дата: 08.04.2020
Тема уроку  Самообслуговування. Культура харчування. Правила поведінка за столом.Сервірування столу до обіду..Практична робота:сервірування столу до обіду

1.Культура харчування виявляється в умінні правильно поводитися за столом та сервірувати святковий стіл.
Ще з дитинства ми маємо привчатися до культурної поведінки за столом, відповідно до правил етикету. Нам необхідно не тільки вміти правильно поводитися, але й пояснювати правила поведінки іншим.
2.Проглянте відео і зробіть висновки про культуру поведінуи героїв мультфільму і вірша.
3.Правила культури харчування
• Ніколи не розмовляйте з набитим ротом. Навіть якщо вам поставили запитання, не поспішайте відповідати, проковтніть їжу і тільки потім говоріть.
• Не відкушуйте за один раз великі шматки. Також не кусайте хліб, а відламуйте невеличкі скибочки і кладіть їх до рота.
• Не ріжте м’ясо великими шматками. Наступний шматочок можна відрізати після того, як ви з’їли попередній, щоб вигляд страви був красивим, а їжа — гарячою.
• Не беріть руками птицю, використовуйте виделку і ніж. Пальцями м’ясо можна взяти тоді, коли вилкою наколоти його неможливо.
• Риб’ячі кістки витягуйте виделкою. Можете допомагати собі пальцями, тільки не облизуйте їх після цього, а витирайте серветкою.
• Не слід використовувати ніж, якщо ви їсте: котлету, яєчню, рибу, холодець, сирники. Усі ці страви можна легко розламати виделкою.
• Такий гарнір, як картопля, овочі та макарони, набирайте на виделку, допомагаючи собі скоринкою хліба.
• Не їжте з ножа, щоб не справити на інших негативне враження і не порізати рота.
• Ніж необхідно тримати в правій руці, в лівій, відповідно, виделку. Поки не з’їсте всю страву, не перекладайте столові предмети з однієї руки до іншої.
• Якщо страву можна їсти виделкою, не користуйтеся ложкою.
• На блюдце не можна випльовувати кісточки від компоту. Щоб позбавитися від кісточки, піднесіть прямо до рота ложку і сплюньте кісточки в неї, а потім покладіть на тарілочку.
• Щоб бути ввічливими зі своїми сусідами по столу, не вибирайте собі великі шматки страви зі спільної тарілки, а візьміть крайній до вас.
• Якщо вам знадобилося те, що знаходиться поодаль від вас, не намагайтеся дотягтися до страви через весь стіл, попросіть когось вам це передати.
• Не допивайте залишки з блюдця, якщо в ньому залишився сік, і не вимочуйте залишки соусу хлібом.
• Не кладіть на стіл вилку і ніж, якщо вони брудні.
• Після закінчення трапези не облизуйте столові прибори.
• Брудний посуд не слід відсувати до сусіда чи ставити в іншу брудну тарілку.
• Розмішавши цукор у чаї, витягніть ложечку з чашки, щоб вона не перекинулася.
• Не читайте за столом — цим ви продемонструєте, що вам не цікаві люди, з якими ви спілкуєтеся.
• Не кладіть ногу на ногу і не сідайте до столу боком.
• Не кришіть хліб, не залишайте скоринки.
• Пережовуйте їжу із закритим ротом.
• Ніколи не відзивайтеся погано про страву, щоб не образити господиню.
— Ви запросили багато гостей і хочете організувати бездоганне свято з урочистою атмосферою. Тоді святково сервірований стіл стане кращим елементом вашого свята.
Існує безліч правил сервірування столу, для кожного окремого випадку стіл сервірується по-особливому, наприклад, до вечірньої кави потрібно менше предметів, ніж до званого обіду.
Сервірування розпочинається з розстановки стільців для гостей. Стільці бажано розставляти так, щоб гості, сидячи за столом, почувалися комфортно.
Скатертина для столу має відповідати його розміру, не бути або замалою, або, навпаки, завеликою. Вона має звисати нижче краю столу приблизно на 20-30 см. Білий колір скатертини надасть урочистості будь-якому прийому. При сервіруванні також рекомендують використовувати невеликі паперові або тканеві серветки. Їх слід класти ліворуч від тарілки, або ж на її дно. Серветки можуть мати різноманітну форму — конус, віяло, тюльпан і т. ін. Серветки, складені одним із оригінальних способів, виглядають унікально.
Другим етапом сервірування є розстановка тарілок і столових приборів. Існує чотири види тарілок — супова, або глибока тарілка; сервірувальна тарілка; яка має бути великою за розміром і неглибокою; тарілка для гарячого — середня неглибока тарілка; а також пиріжкова (десертна) тарілка, яка є найменшою.
Спершу навпроти кожного місця для гостя ставлять сервірувальну тарілку. На неї ставлять або тарілку для гарячого, або глибоку тарілку для супу. Пиріжкову тарілку розміщують зліва від сервірувальної. Пиріжкова тарілка використовується для хліба, кондитерських виробів, десертів. Протягом усієї трапези тарілки міняються, але сервірувальна тарілка залишається завжди.
1. Ніж для масла
2. Пиріжкова (десертна) тарілка
3. Ложка (до перших страв)
4. Виделка для морепродуктів
5. Ніж для морепродуктів
6. Виделка для основної страви
7. Столовий ніж
8. Декоративна тарілка
9. Супова тарілка
10. Десертна ложка
11. Десертна виделка
12. Склянка для води
13. Келих для шампанського
14. Келих для червоного вина
15. Келих для білого вина
16. Серветка
Для столових приладів теж існують певні правила розташування. Згідно із правилами сервірування, ложку для супу і ножі розташовують праворуч від тарілки лезом до неї, виделки — ліворуч. Розглянемо правила розташування справа наліво. Ложка для супу займає крайнє положення праворуч від тарілки; ножі — спочатку кладуть ніж для риби або іншої закуски, а з самого краю столу — ніж для основної гарячої страви. Пам’ятайте, ніж та виделка для гарячої страви найбільші за розмірами.
Ліворуч від тарілки аналогічно кладуть виделки. Тобто, біля самої тарілки має бути виделка для основної страви, і по мірі віддалення від тарілки — все менші за розміром виделки. Крайнє ліве положення займає виделка для риби. Столова виделка, найбільша за розміром, має 4 зубці, десертна — 2.
Келихи і чарки можуть розташовуватися як півколом, так і в ряд. Келих для мінеральної води або інших безалкогольних напоїв розташовуватиметься правіше за всі інші, оскільки ним користуються у першу чергу.
— Серветка — неодмінний предмет сервірування столу, адже без неї неможливо дотримувати чистоти та охайності за столом. Крім того, добре відпрасована і красиво складена полотняна серветка ще й прикрашає стіл.
Існує безліч способів згортання серветок, але ми розглянемо найбільш зручний і простий спосіб, щоб якомога менше торкатися до неї руками і щоб у розгорнутому вигляді вона не виглядала м’ятою.
Під час сервірування столу до сніданку або обіду зазвичай серветки складають учетверо, трикутником, навпіл і загортають рулетом, що, до речі, не дуже складно, а для урочистої вечері або обіду допустимі більш складні форми складання серветок — вітрилом, ковпачком, свічкою та ін.
Згорнуті серветки кладуть кожному гостеві на закусочну тарілку.
Полотняні серветки можна замінити паперовими, зрозуміло, не розрізаючи їх з метою економії на частини.
Як правильно користуватися серветкою? Сідаючи за стіл і побачивши на тарілці перед собою красиво згорнуту білосніжну серветку, деякі відчувають певну боязкість перед нею. Іноді намагаються навіть обережно відкласти її в сторону, не знаючи про те, що серветка настільки ж необхідна, як ніж, виделка, ложка і, так само, як вони, покликана допомогти людині під час їжі.
Основне ж призначення серветки полягає в тому, щоб уберегти костюм кожного гостя від потрапляння випадкових бризок, крапель, крихт. Нею також обтирають пальці і губи під час і після їжі.
Безпосередньо перед їжею серветку потрібно розгорнути, скласти вдвічі та покласти вигином до себе на коліна. Закладати серветку одним з її кутів чи краєм за комір або лацкан піджака не прийнято.
Пальці, випадково забруднені під час їжі, обережно витирають верхньою половиною серветки, не знімаючи її з колін.
Для обтирання губ серветку беруть з колін двома руками, вкорочують шляхом перевертання її кінців у долоні і, приклавши середину до губ, промокають їх верхньою половиною серветки. Витирати губи шляхом «ковзаючих» по них рухів серветкою некрасиво.
Абсолютно неприпустимо використовувати серветку замість носової хустинки або як рушник для сильно забруднених рук.
Не належить, сівши за стіл, пильно розглядати прилади і посуд, а потім серветкою протирати їх, якщо ви раптом помітили певний недолік. Цим ви можете образити господарів, висловлюючи сумніви в їхній охайності.
По закінченні прийому їжі серветку не слід ретельно скласти, намагаючись надати їй колишнього вигляду, а просто акуратно покласти праворуч від своєї тарілки. Не рекомендується також вішати її на спинку стільця або класти на його сидіння.
Якщо серветка випадково впала з колін на підлогу, не варто засмучуватися: попросіть дати вам чисту, оскільки користуватися серветкою, піднятою з підлоги, звісно, не можна.

4. Потренеруйся складати серветки. Подивись відео.


 Дата: 15.04.2020
Тема  Проект " Подарунки до весняних свят" Аплікації. Витинанки.Виготовлення святкової листівки.
Выходные на Пасху 2020 в Украине - как будем отдыхать ...
  
Чудо Воскресіння Христа подарувало усім православним віруючим надію. А ось створити з цього духовного приводу свято – під силу кожній людині, навіть зовсім маленькій.
Великдень вже дуже скоро, а ще стільки справ треба зробити, у тому числі прибрати дім, прикрасити його, провести великодні обряди. Кожній матусі , бабусі буде в радість допомога її ріднесеньких діточок. 

  Листівки на Великдень
Великодні привітання більше торкнуться душі, якщо зробити їх власними руками. Якщо у дитячому садку чи школі ви ніколи не робили листівки на Великдень, попроси батьків показати, як їх можна зробити.
Великодні листівки мають бути прикрашені символами цього свята та містити привітання з побажаннями. Подумай, що ти хотів би побажати саме цій людині. Індивідуальні побажання завжди найкращі.
  Поробки на Великдень
Душа та творчість неподільні. Подумай, які вироби власними руками на Великдень тобі хотілося зробити. Підкажу тобі святкові ідеї:

  • великоднє дерево;
  • паперові квіти;
  • паперові курчата як прикраси;
  • гніздо з курчатком для стіни (зі стрічкою);
  • паперова курка для писанки;
  • курчата з помпонів;
  • м’які іграшки - зайці;
  • кошики з паперу або стрічок;
  • композиційні горщики з писанкою, травичкою та квітами;
  • заєць для писанки в техніці оригамі та ін.
Так, не всі наведені ідеї поробок на Великдень можна зробити самостійно у дитячому віці. Допомогти тобі можуть батьки, бабусі, дідусі, тітоньки або старші братики, сестрички.
Отже, обирай, що тобі під силу.
Використовуй інформацію з інтернету, наприклад: https://www.youtube.com/watch?v=oW9TLT-NbDE
https://www.youtube.com/watch?v=jijcPQbF3D8
https://www.youtube.com/watch?v=k6ivdNNvktQ
https://www.youtube.com/watch?v=Ve6flPi9yVE
Цікаво знати!
Найстаріша паска
В світі найстаріша паска була спечені у Страсну п’ятницю в 1821 році. Сімейну реліквію зберегла 91-річна уродженка Лондона Ненсі Тітман. Дивно, що паска не тільки не запліснявіла за стільки років, але і пахне як свіжа. Більш того, на ній чітко збереглося зображення хреста, який зробив пекар під час випічки. Паску дуже дбайливо зберігають, виділивши їй місце у спеціальній коробочці.  Знавці вражені настільки дивовижною здатністю паски не псуватися стільки років.
Найбільша писанка
На території Канади, в містечку Вегревілль, розташованому на схід від Едмонтона, знаходиться найбільше в світі пасхальне яйце. Його довжина становить 8 м, а ширина – 5 м. Ця «писанка» вагою близько 2270 кг зроблена з уламків літаків. Виготовили цей пам’ятник на згадку про тих українців, що першими приїхали до Канади.


 Пересилайте фотографії робіт. Можна з фотографіями випечених пасок.

Немає коментарів:

Дописати коментар